Trzoda chlewna

trzoda_chlewna-duze

gwiazdki

Surowe pełnotłuste nasiona soi można z powodzeniem stosować w mieszankach dla tuczników o masie ciała powyżej 50 kg, w ilości do 8% w mieszance. W żywieniu tej grupy zwierząt soja poza śrutowaniem nie musi być poddawana żadnym innym zabiegom, ale mieszanki z jej udziałem należy uzupełnić enzymami paszowymi. W przypadku skarmiania nasion pełnotłustych bardzo istotne jest również ich odpowiednie rozdrobnienie. W tym celu surowiec najlepiej rozdrobnić w śrutowniku, tak aby wielkość cząstek nie przekraczała 1 mm. Pełnotłuste nasiona soi, po ich uprzednim drobnym zmieleniu można stosować również jako komponent dawek i mieszanek dla warchlaków, maksymalnie do 5% w dawce lub mieszance.

Czytaj więcej

Pełnotłuste nasiona soi nie poddane procesom obróbki, przynajmniej termicznej, nie powinny być stosowane w żywieniu prosiąt i loch, zwłaszcza karmiących, a także knurów. Prosięta, z uwagi na słabo rozwinięty przewód pokarmowy i układ enzymatyczny, są bardzo wrażliwe na działanie składników antyżywieniowych.

W żywieniu prosiąt i loch zaleca się stosowanie pełnotłustej soi wyłącznie po jej uprzedniej obróbce w procesach toastowania, ekstruzji, lub prażenia. Prażenie jest dosyć prostym zabiegiem, który nie wymaga zastosowania specjalistycznego sprzętu i który możemy wykonać we własnym zakresie. Należy jednak pamiętać, aby podczas zabiegu nie przekraczać temperatury 180°C, tak aby nie doszło do denaturacji białka. Optymalne parametry prażenia soi przeznaczonej dla trzody chlewnej to:

  • 15-20 minut,
  • temperatura 125°C,
  • prażenie „na mokro”, czyli po uprzednim namoczeniu nasion w letniej lub ciepłej, ale nie wrzącej wodzie.
  • w przypadku trzody chlewnej nasiona soi nie mogą stanowić podstawowego komponentu białkowego mieszanek, a jedynie uzupełnienie białka poekstrakcyjnej śruty sojowej, rzepakowej lub innych pasz białkowych,
Kury Króliki Owce Kurczaki Bydło Kaczki Konie Trzoda chlewna Trzoda chlewna